Bušilice predstavljaju jedan od najneophodnijih aparata u svakom domaćinstvu.

Gotovo da ne postoji dom u kojem se ne nalazi makar jedna bušilica. Bušilica jeste alat, odnosno mašina koja se koristi zarad izrada rupa na željenoj površini. Ona se upotrebljava se za obradu drveta, metala, stakla, kao i drugih materijala. One su veoma koristan aparat iz prostog razloga što omogućavaju da se relativno težak posao obavlja sa lakoćom i bez problema. U paleti alata koji su na raspolaganju svim domaćinstvima, radionicama, fabrikama i drugim privrednim granama, bušilice su definitivno jedan od najkorišćenijih aparata.

Ovaj alat je siguran, neophodan i pouzdan partner svakom profesionalnom majstoru. Međutim, bušilica je i te kako potrebna i kućnim majstorima koji bi želeli samostalno da vrše prepravke i popravke u svom domu. Postoji više kategorija, varijanti i tipova bušilica, u zavisnosti od njihovih dimenzija, brzine, svrhe, snage i izvora napajanja. Jedna od najrelevantnijih podela ovih alata jeste na akumulatorske i električne bušilice u užem smislu.

Električna bušilica u širem smislu je bušilica koju pokreće elektromotor i javlja se u dve varijante: sa kablom (električna bušilica u užem smislu) i bez kabla (bežični tip – akumulatorska bušilica). Akumulatorska bušilica je podvrsta električne bušilice koja, umesto struje, koristi akumulatorske baterije kao izvor napajanja.

Budite sigurni da se nećete pokajati ako izaberete bilo koju vrstu bušilica, u skladu sa vašim zahtevima, željama i budžetom.

Šta su akumulatorske bušilice i zašto one treba da budu vaš izbor?

Akumulatorska bušilica se drugačija naziva i bežičnom bušilicom. U pitanju je jedna od najpraktičnijih i najpopularnijih modela bušilica danas. Dizajnirana da bude izuzetno delotvorna, efikasna pri izradi rupa i prenosiva, akumulatorska bušilica nudi pregršt pogodnosti. Za razliku od električnih bušlica, akumulatorske bušilice ne poseduju kabl i nisu vezane za utikač i utičnicu, i upravo je to njihova najveća prednost.

bušilice Bošnjaković Agrar 2

Drugim rečima, mobilnost akumulatorskih bušilica i mogućnost da ih nosite svuda sa sobom, gde je potrebno obavljati radove, čine ovaj tip bušilica fantastičnim dodatkom za vašu kolekciju svih alata. S druge strane, njihova snaga je slabija u odnosu na električne bušilice. Međutim, akumulatorska bušilica nudi fleksibilnost i dovoljnu jačinu za obavljanje većine laganih do umereno teških poslova bušenja.

Danas na tržištu postoji ceo spektar najrazličitijih akumulatorskih bušilica prilagođenih vašim preferencijama. Prema tome, najznačajnije prednosti akumulatorskih bušilica su:

  • Prenosivost i praktičnost.
  • Mobilnost i mala težina.
  • Laka za skladištenje.
  • Bolja kontrola bušenja i lako upravljanje. 

Koje su prednosti električnih bušilica?

Bez ikakve sumnje, električne bušilice predstavljaju glavnu i predominantnu “stavku” u kućnim alatima mnogih domaćinstava, zahvaljujući osobinama koje ne nudi akumulatorska verzija bušilica. Za razliku od kućnih majstora, profesionalnci mnogo češće koriste električne bušilice u odnosu na akumulatorski tip bušilica. I za to postoji dobar razlog. Naime, najznačanija pogodnost električnih bušilica sastoji se u njihovoj izrazito velikoj snazi pri bušenju.

Imaju veliki obrtni momenat i veću brzinu, što znači da mogu da naprave i veće rupe bez ikakve muke i napora. S obzirom na to da ne poseduju bateriju, ove bušilice su i lakše u odnosu na akumulatorske vrste bušlica, što ih čini veoma jednostavnim za upotrebu i upravljanje. Dovoljno je ih je uključiti u najbližu utičnicu i radovi mogu da počnu. Takođe, budući da nisu vezane za bateriju, električni tip bušilica ima duži vek trajanja u odnosu na akumulatorske bušilice.

bušilice Bošnjaković Agrar 3

Kada sumiramo, glavne prednosti električnih bušilica su:

  • Veća brzina, snaga i obrtni momenat.
  • Uvek je spreman za upotrebu.
  • Jeftinije su u odnosu na akumulatorsku varijantu bušilica.
  • Veća produktivnost.
  • Dužina i intenzitet bušenja nisu određeni dužinom rada baterije.

Kako na siguran i bezbedan način upotrebljavati bušilice?

Koliko god bušilica predstavljala praktičan i neophodan alat, znajte da je u pitanju aparat koji može biti izuzetno opasan po život i zdravlje ukoliko ga ne upotrebljavate pravilno. Zato je neophodno bušilicama rukovati ispravno i sa velikom pažnjom, kako biste sprečili mogućnost povreda na radu. U tom smislu, priprema za bušenje je jedna od najvažnijih mera predostrožnosti. Pre svega, nemojte nositi široku i labavu odeću kada bušite, da vam burgija ne bi zahvatila komad garderobe.

Takođe, koliko god vam se činilo da treba da izbušite malu rupu ili da posao neće biti komplikovan, uvek pri bušenju nosite zaštitnu radnu opremu. Tu najpre podrazumevamo zaštitne naočare, antifon slušalice, kao i zaštitne rukavice. Ne treba naročito isticati da uvek treba pročitati uputstvo za upotrebu pre nego što bušilicu počnete da koristite. Stabilnost prilikom bušenja je izuzetno bitna. Stoga, dobro pričvrstite komad drva, metala ili drugog materijala koji želite da izbušite.

bušilice Bošnjaković Agrar 4

Proverite da li je burgija pravilno zategnuta i primenite adekvatni i umereni pritisak pri bušenju. Ako primenite isuviše veliku silu pri bušenju, može se dogodii bušilica isklizne.

Gde pronaći najkvalitetniji tip bušilica?

Kao što možemo da zaključimo, bušilice, kojih god dimenzija, oblika ili snage bile, predstavljaju izuzetno praktičan aparat koji vam može koristiti u najrazličitijim situacijama. Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije bušilice za agrikulturu, ali i bilo koju drugu namenu, onda je Bošnjaković Agrar pravo mesto za nas. U našoj zanatsko trgovinskoj radnji možete naći najtraženije i najpopularnije vrste bušilica od sigurnih i pouzdanih proizvođača.

S tim u vezi, BOSCH, Hitachi, Villager ili Skil Masters bušilice omogućiće vam da obavite i najkomplikovanije zadatke bušenja. Pored bušilica i šrafilica, u našoj bogatoj ponudi proizvoda pronaći ćete i sve alate i mašine koji su vam neophodni za agrikuluturu. Tako, na primer, testere i cirkulari, seckalice i drobilice, cepači drva i drugi alati predstavljaju samo deo našeg širokog asortimana proizvoda.

Posetite nas ili kontaktirajte odmah. Bošnjaković Agrar je tu da vam obezbedi najpouzdanije poljoprivredne alate i mašine.