Cepači drva predstavljaju mašine koje će vam značajno olakšati posao prilikom cepanja debala.

Zima samo što nije stigla, ali hladno vreme i niske temperature su uveliko prisutne. S tim u vezi, grejna sezona je odavno počela. Savremeni način grejanja, putem radijatora i klima uređaja, predstavlja predominantan metod zadržavanja optimalne temperature i toplote u domovima tokom zimskog perioda. Međutim, i pored toga, danas postoje mnoga domaćinstva koja se greju na klasičan, tradicionalan način – putem peći ili kamina. Da biste se grejali na ovaj način, potrebno je da imate i drva za ogrev.

Oslanjati se samo na sekiru, kao tradicionalan i, reći ćemo, staromodni način cepanja drva, danas više ne predstavlja dovoljno rešenje. Cepanje drva sekirom oduzima dosta vremena, energije, a i nije preporučljiva opcija za vašu kičmu. Zato je korišćenje cepača za drvo idealan način da pripremite drva za ogrev na brz, efikasan i jednostavan način.

Kao što im sam naziv kaže, cepači drva jesu mašine koje na izuzetno delotvoran i učinkovit način cepaju debla i trupce. Budite uvereni da upotrebom cepača drva više nećete imati problema sa leđima ili upalom mišića, kao u slučaju cepanja drva sekirom.

Cepači drva – Koje vrste ovih mašina postoje?

Postoji nekoliko vrsta cepača za drvo. Oni se razlikuju u veličini, načinu rada i izvoru napajanja. Međutim, koja god vrsta cepača za drvo bila u pitanju, njihov glavni cilj jeste da vam pomognu da iscepate veliku količinu drva, bez opterećenja.

cepači drva Bošnjaković Agrar 2

  1. Ručni cepači drva. Ovaj tip cepača za drvo je, obično, manjih dimenzija i manje kilaže, što ih čini izuzetno mobilnim i prenosivim. Postoje ručni cepači za drvo kojima se upravlja i manevriše kako im ime kaže, rukama. Dok se drugi ručni cepači za drvo pokreću putem pedale, odnosno papučice. Postoje i ručni cepači za drvo sa hidrauličnim načinom rada. Ipak, većina ručnih cepača za drvo oslanja se na ručni rad i težinu same mašine. U svakom slučaju – ovi cepači za drvo su bolja opcija od sekira.
  2. Motorni cepači drva. Ova mašina je preporučljiva ukoliko želite da cepate, odnosno da sečete više komada drva većih dimenzija. Upravo zato su ovi cepači za drvo skuplji i veći u odnosu na ručne cepače. Ovaj tip cepača drva poseduje izduvni sistem, zbog čega se može upotrebljavati samo na otvorenom. Potrebno je njegovo redovno održavanje i dovoljna količina goriva kako bi mogao da funkcioniše.
  3. Električni cepači drva. Ubedljivo najbolji i najpopularnii tip cepača za drvo. Oni funkcionišu gotovo na isti način kao i motorni cepači za drvo, samo što, umesto goriva, koriste električnu energiju kao pogon. Za razliku od motornog cepača, električni cepači za drvo su mnogo lakši, što znači da ih možete (pre)nositi gde god vam je to potrebno. Njihova velika pogodnost ogleda se u tome što su znatno ekonomičnije i isplativije rešenje u odnosu na motorne cepače.

Koje su prednosti cepača za drvo?

Cepači za drva su, dakle, posebno dizajnirani da seku (cepaju) debla različitih veličina kako bi se dobile željene dimenzije drva. Oni pružaju značajno mnogo prednosti u odnosu na klasičan način cepanja drva sekirom. Pre svega, cepači drva će vam uštedeti izuzetno mnogo vremena. Cepanje drva uošte nije lak zadatak. Ne samo što je potrebno da isečete drva u komadima koji mogu da stanu u kamin ili peć, već drvo treba iseći na manje komade koji dalje mogu da se obrađuju.

Cepači za drva vam omogućavaju da ne ponavljate ovaj proces više puta sa jednim deblom. Sve što je potrebno jeste da deblo stavite na cepač i isečete ga onako kako želite. Dalje, pomoću cepača za drva moći ćete da isečete veliku količinu debala uz minimalno fizičko opterećenje i napor. Za razliku od cepanja drva sekirom, gde se troši dosta energije i truda, cepači za drvo rade taj posao umesto vas. Kupovina cepača za drvo predstavlja odličnu investiciju u domaćinstvo i kućni budžet, s obzirom na to da ćete njihovom upotrebom napraviti troškovnu uštedu na računima za grejanje.

U poređenju sa drugim sredstvima za cepanje drva, cepači drva predstavljaju environment-friendly rešenja. Drugim rečima, njihova upotreba i korišćenje ne zagađuje životnu sredinu. Njihove prednosti se ogledaju i u mobilnosti (prenosivosti), a potrebno im je minimalno održavanje kako bi normalno funkcionisali.

Cepači drva- Na šta treba obratiti pažnju prilikom njihove upotrebe?

Međutim, kolike god prednosti da pružaju, cepači za drvo predstavljaju opasne mašine sa kojima treba pažljivo rukovati. Dovoljan je jedan trenutak nepažnje da se napravi kobna greška. Zato, cepače za drvo morate koristiti pravilno. S obzirom na to da je pri cepanju drva, kao i drugim radovima slične vrste, bezbednost prioritet, morate nositi odgovarajuću zaštitnu radnu opremu. Pre nego što uopšte pristupite manevrisanju sa cepačima za drvo, obavezno pročitajte uputstvo za korišćenje.

cepači drva Bošnjaković Agrar 3

Jedno od najvažnijih pravila prilikom korišćšenja cepača za drvo, kojeg se treba striktno pridržavati, jeste da je dovoljno da jedna osoba postavlja i cepa drva. Postarajte se da je radno mesto, na kojem cepate drva, čisto. Nemojte nikako konzumirati alkoholna pića pre ili tokom upotrebe ove mašine. Važno je da cepač za drva, pre nego što ga uključite, postavite na ravnu i čvrstu površinu. Kako biste izbegli povrede, nikada drvo, prilikom rada cepača, nemojte držati stopalom, kolenom ili celom nogom.

Obavezno isključite cepač za drvo pre nego što ga premestite na neku drugu poziciju. Nemojte ovu mašinu koristiti noću ili u slabo osvetljenim prostorijama.

Bošnjaković Agrar – Pronađite najkvalitetnije cepače drva

Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije cepače za drva, onda je Bošnjaković Agrar jedino pravo mesto za vas. Nudimo vam neke od najtraženijih električnih Villager cepača drva. Pored cepača drva, kod nas možete pronaći najkvalitetnije i najpouzdanije alate i mašine za agrikulturu, od proverenih i priznatih proizvođača. U našoj ponudi ćete, između ostalog, pronaći vrhunsku poljoprivrednu opremu, kao i opremu za obradu zemljišta.

Pored prodaje alata i mašina za agrikulturu, svim našim kupcima dajemo stručne savete u vezi sa usevima, zemljištem i poljoprivrednim kulturama. Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate i nabavite proizvod za agrikulturu po najpovoljnijim cenama.