Fenovi za vreli vazduh (pištolji za vreli vazduh) jesu jedan od najneophodnijih uređaja, odnosno alata u svakom domaćinstvu. Njhova svrha je višestruka.

Na prvu loptu, pištolji za vreli vazduh izgledaju kao vrsta futurističkog oružja koje se može videti samo u filmovima. U pitanju su, zapravo, električni alati koji deluju i funkcionišu slično kao i obični fenovi za kosu. Ventilator ovog fena uvlači vazduh, propušta ga kroz grejni element i pušta niz mlaznicu. Međutim, namena ovih uređaja je drugačija u odnosu na te fenove. Naime, fenovi za vreli vazduh se mogu koristiti za skoro sve vrste popravki u kući – počev od uklanjanja boja, preko uklanjanja lepka, pa sve do lemljenja i zavarivanja. Naravno, mogu se koristiti i za odleđivanje, zagrevanje, skidanje korozije, farbe i korodiranih elemenata.

Protok vrelog vazduh kroz ovaj pištolj je mnogo manje opasniji nego običan plamen, ali to ne znači da ovaj uređaj sam po sebi ne može izazvati vatru na zapaljivim materijalima ili prouzrokovati povrede na telu. Zato je neophodno, pored ispravnog rukovanja, uvek nositi i adekvatnu zaštitnu opremu prilikom upotrebe ovog fena.

Fenovi za vreli vazduh – Koje vrste postoje?

Najveća prednost ovih fenova sastoji se u tome što vreo vazduh deluje u datom momentu. Drugim rečima, temperatura vazduha se ne zagreva postepeno, već je vrelina vazduha trenutna. Veliku većinu ljudi zanima koliko je vazduh, koji ovaj fen ispušta, zaista vreo. Generalno posmatrajući, minimalna temperatura vazduha iznosi oko 50 stepeni Celizujusovih. Za većinu zadataka koje treba obaviti koristeći ovaj fen optimalna temperatura iznosi oko 400 stepeni Celzijusovih. S druge strane, na mnogim fenovima za zagrevanje postoji mogućnost podešavanja odgovarajuće temperature.

fenovi za vreli vazduh Bošnjaković Agrar 2

Postoji više vrsta pištolja za zagrevanje, u zavisnosti od njihove namene, dimenzija i pogonskog sistema. Tako, postoje infracrveni fenovi za vreli vazduh koji, umesto vrelog vazduha, emituju infracrvenu toplotu. Oni su odličan izbor za izbegavanje toksičnih isparenja. Postoje električni pištolji za vreli vazduh koji imaju kabl i koriste struju kao pogon. Međutim, postoje i akumulatorski ili bežični pištolji za vreli vazduh koji koriste bateriju kao izvor napajanja.

Postoje i industrijski fenovi za vreli vazduh koji se koriste za nešto zahtevnije zadatke u građevinskoj ili automobilskoj industriji. Temperatura vazduha koja emituju može dostići i do impozantnih 1000 °C.

Kada i kako pravilno upotrebljavati ove fenove?

Standardni pištolji za vreli vazduh poseduju jedno toplotno podešavanje i jednu brzinu ventilatora. Oni su, uglavnom, dizajnirani za skidanje boje (farbe). S druge strane, složeniji modeli fenova za vreli vazduh imaju dva ili tri podešavanja toplote u kombinaciji sa dve ili tri različite brzine ventilatora vazduha.

Kada ovaj fen upotrebljavate za skidanje farbe, zrak vrelog vazduha treba direktno usmeriti na ofarbanu površinu. To pomaže farbi da omekša i da se sa lakoćom ukloni. S obzirom na to da su ovi fenovi uglavnom lagane težine, njih je sasvim dovoljno držati jednom rukom za dršku. Ovaj aparat bi trebalo držati tri do četiri centimetra udaljenosti od željene površine na koju se ispušta vreo vazduh. Međutim, uvek proverite u uputstvima za upotrebu koja temperatura i rastojanje su adekvatni za svako konkretno korišćenje fena.

Dok rukujete ovim pištoljem, pomerajte ga oko zagrevane površine, jer ćete na taj način sprečiti (preduprediti) oštećenje, lomljenje ili paljenje datog materijala. Većina ovih pištolja je kompatibilna za zamenljivim mlaznicama, što zaista pomaže u optimizaciji rada ovog alata na različitim površinama.

Pored uklanjanja farbe (što im je osnovna namena), fenovi za vreli vazduh se mogu koristiti i u druge svrhe. To su, između ostalog, smekšavanje materijala, savijanje plastičnih cevi, sušenje laka, uklanjanje tvrdokornih nalepnica, oblikovanje materijala, lemljenje, varenje, skidanje rđe i slično.

Fenovi za vreli vazduh – Koje mere predostrožnosti pri upotrebi treba preduzeti?

Kao što smo već napomenuli, fenovi za vreli vazduh, koliko god praktični aparati bili, mogu biti i izrazito opasni ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti prilikom njihovog korišćenja. Regularni pištolji za vreli vazduh mogu dostići temperaturu i do 650 stepeni Celzijusovih, što znači da mogu uzrokovati ozbiljne opektine, ukoliko se njima rukuje neobazrivo. Zato vam pružamo nekoliko sigurnosnih saveta za bezbednu upotrebu ovih fenova:

fenovi za vreli vazduh Bošnjaković Agrar 3

  • Uvek nosite zaštitne naočare, kao i zaštitne rukavice;
  • Nikada nemojte nositi labavu odeću;
  • Pre nego što počnete sa radom, proverite da li je kabl od fena dovoljno dugačak kako biste mogli da dosegnete do područja na kojem biste da upotrebite fen;
  • Obavezno dobro provetrite prostoriju u kojoj rukujete sa fenom za vreli vazduh;
  • Za svaki slučaj do sebe imajte i aparat za gašenje požara;
  • Deca i trudnice nikako ne smeju biti u blizini kada se fen za vreli vazduh upotrebljava, jer dim koji se ispušta topljenjem farbe može biti štetan za zdravlje;
  • Kada završite sa upotrebom, ostavite fen za vreli vazduh u blizini mesta gde ste ga koristili i pustite ga da se u potpunosti ohladi pre nego što ga odložite na sigurno mesto;
  • Kupite fenove za vreli vazduh od pouzdanog prodavca (dobavljača).

Bošnjaković Agrar – Najbolji pištolji za vreli vazduh

Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije fenove, odnosno pištolje za vreli vazduh, onda je Bošnjaković Agrar jedino pravo mesto za vas. U našoj trgovinsko-zanatskoj radnji možete pronaći fenove za vreli vazduh od najpouzdanijih proizvođača. U ponudi imamo vrhunske BOSCH pištolje za vreli vazduh, Hitachi fenove za vreli vazduh, kao i Villager pištolje za vreli vazduh. Takođe, izuzetno traženi na tržištu su i popularni modeli Skil pištolja za vreli vazduh.

Pored ovih uređaja, kod nas možete kupiti, po najpovoljnijim cenama proverene alate i mašine za agrikulturu. U bogatoj ponudi i asortimanu naše prodavnice, pronaći ćete, između ostalog, kosilice, trimere za živu ogradu, bušilice, seckalice i drobilice, cepače drva, usisivače i duvače lišća, testere i cirkulare. Takođe, nudimo vam i merne uređaje za poljoprivredu prema poslednjim standardima.

Bošnjaković Agrar se uspešno bavi prodajom alata i mašina za poljoprivredu već duži niz godina. Dokaz našeg profesionalizma jesu više hiljada zadovoljnih kupaca i klijenata koji nam se uvek iznova vraćaju. Stoga, posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i pronađite najbolju poljoprovirednu opremu.