Kosilice, bez ikakve sumnje, predstavljaju najkorisniji uređaj, odnosno mašinu za košenje trave i i uređivanje travnjaka.

Iako je zima uveliko sa nama, već sada bi trebalo da počnete da se pripremate i za sledeće godišnje doba. Budite sigurni da će proleće stići i brže nego što mislite. Ovo je veoma značajno, budući da tokom ovog godišnjeg doba počinje i “sezona” košenja trave. Bez obzira da li volite ili ne, košenje ili šišanje trave jeste jedna od najvažnijih aktivnosti, odnosno radnji za vreme proleća i leta. Košenje jeste ključ ne samo estetski lepog i uređenog travnjaka, već i zdrave trave.

Redovno košenje travnjaka podstiče gušći i ravnomerniji rast trave. Takođe, šišanje trave je od vitalnog značaja za sprečavanja rasta korova i eliminacije različitih vrsta štetočina iz trave.

Kako bi vaš vrt ili travnjak dobio izgled i oblik koji ste oduvek hteli, uz istovremeno negovanje zdrave travnate površine, neophodno je da koristite kvalitetne i proverene kosilice.

Kosilice – Koje su prednosti kupovine ovih uređaja?

Najjednostavnije rečeno, kosilice su uređaji koji koriste okretna sečiva kako bi isekli, odnosno skratili visinu trave. Postoji više vrsta kosilica za travu. Najpopularniji tip su gurajuće kosilice koje se, kako im sam naziv kaže, guraju po travnjaku. Ova vrsta kosilica je idealna za male travnjake i bašte. Za veće površine, poput sportskih terena, igrališta i parkova, uglavnom se koriste traktorske kosilice. Međutim, kojom god vrstom kosilica da rukujete, veoma je bitno da, pri njenom upravljanju, koristite zaštitnu opremu.

kosilice Bošnjaković Agrar 2

Ako nemate kosilicu ili vam je postojeća kosilica dotrajala ili pokvarena, vreme je da razmislite o nabavci najsavremenijh kosilica. Kupovina kosilica od pouzdanih proizvođača omogućiće vam brojne prednosti.

  1. Unapređenje kvaliteta košenja trave. Uz najmodernije kosilice, koje su dizajnirane za košenje najraznovrsnijih travnatih terena, kvalitet košenja trave će biti bolji.
  2. Ujednačen rast trave. Kada redovno kosite travu, celokupna površina travnjaka je ravnomerno izložena suncu i vodi, što omogućava ujednačen rast trave.
  3. Idealan izgled vašeg travnjaka. Lepo i pravilno pokošen i negovan travnjak je osnova estetski uređenog travnjaka. Ovakav prizor ne samo što je umirujući i prijatan za vaše oči, već i za sve ljude koji vas posećuju.
  4. Zaštita. Pored uređenog travnjaka, kosilica će vam pomoći u održavanju zdravog travnjaka, borbi protiv korova i zaštiti od štetočina.
  5. Fizička aktivnost i sagorevanja kalorija. Košenje trave kosilicama koje se guraju predstavlja vid lakšeg (umerenog) treninga, koji pomaže u trošenju kalorija.
  6. Ušteda u vremenu i novcu. Kupovina kosilica je ekonomično rešenje, jer će vam ovi uređaji pomoći da pokosite ceo travnjak u najkraćem mogućem roku.

Saveti za efektno košenje trave

Mnogi misle da je košenje trave rutinska i laka operacija za koju nije potrebno pratiti instrukcije i uputstva. Međutim, to nije slučaj. Učestalost šišanja trave, visina trave koje se kosi, kao i održavanje kosilica predstavljaju najvažnije i elementarne faktore u održavanju travnjaka. Zato vam sada dajemo nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći pri košenju.

Pre svega, najbitnije je da nakon kupovine kosilice, ovu mašinu redovno održavate kako biste osigurali čisto i kvalitetno košenje. Pokušajte da pri svakom košenju visinu trave skratite za jednu trećinu, jer više od toga može umanjiti kvalitet trave. Tokom ranog proleća, travu kosite na dvonedeljnom nivou, dok u kasno proleće i tokom leta šišanje trave treba obavljati jednom nedeljno. Idealna visina trave koju ne bi trebalo kositi iznosi od 2, 5 do 4 centimetra. U zavisnosti od sezone i vremenskih uslova, podesite visinu košenja.

Nemojte nikada kositi travu ukoliko je zemljište vlažno, već isključivo kada su trava i zemlja suvi. Izbegavajte košenje novozasađenih delova travnjaka, sve dok ne dostignu visinu od 4 centimetra. Tada bi ovaj deo trebalo kositi zajedno sa ostatkom travnjaka, kako bi se obezbedio ravnomeran rast.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine kosilice?

Koliko god da je kosilica koristan i neohodan uređaj za skraćivanje trave, ipak, nisu sve kosilice istog kvaliteta i karakteristika. S druge strane, postoje i određeni, nazovimo ih, “spoljašnji elementi” od kojih takođe zavisi nabavka kosilica. Upravo zato postoje određene stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine, odnosno izbora ovog uređaja za potrebe vašeg košenja.

kosilice Bošnjaković Agrar 3

Pre svega, izbor adekvatne kosilice zavisi od veličine travnjaka. Za travnjake čija je površina oko tri četvrtine hektara ili manje, gurajuća kosilica predstavlja najbolji izbor. Takođe, ove kosilice su idealne za ravne površine i, eventualno, malo nagnute terene. U slučaju da je površina veća od navedene (3/4 ha), traktorska kosilica bi bila savršen izbor. Prilikom kupovine ovog uređaja, uzmite u obzir i svoju kondiciju i godine, budući da svaka vrsta kosilica i košenje iziskuju određeni nivo fizičkog rada.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno – obavezno obratite pažnju na karatekristike i pogonski sistem kosilice koju biste da kupite. S tim u vezi, vaš izbor mogu biti akumulatorske kosilice koje predstavljaju environment-friendly rešenje, dok je mogućnost pravljenja nereda i povreda prilikom košenja svedena na minimum. Možete odabrati izuzetno kvalitetne motorne kosilice, a sigurno nećete pogrešiti ni ako odaberete električnu kosilicu.

Svaka od ovih kosilica ima svojih prednosti, što znači da je izbor isključivo na vama.

Bošnjaković Agrar – Alati i mašine za agrikulturu na jednom mestu

Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije kosilice po poslednjim tehnološkim standardima, onda je Bošnjaković Agrar pravo mesto za vas. Uz kosilice, za najbolje uređeni travnjak, preporučujemo vam i nabavku najsavremenijih uređaja za uklanjanje lišća. Govorimo o vrhunskim usisivačima i duvačima lišća. Pored kosilica, naša trgovinska-zanatska radnja vam nudi i najveći izbor svih neophodnih alata i mašina za poljoprivredu i agrikulturu.

U tom smislu, kod nas možete, između ostalog, nabaviti proverene seckalice i drobilice, testere i cirkulare, bušilice, ali odgovarajuće merne uređaje za poljoprivredu. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i pronađite željeni uređaj za agrikulturu po najpovoljnijim cenama.