Merni uređaji i merni instrumenti u poljoprivredi predstavljaju relevantne delove opreme za agrikulturu. Uz ove uređaje, provećava se produktivnost i efikasnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Poznato je da poljoprivreda ima jednu od najznačanijih uloga u današnjem društvu, zapošljavajući više od jedne trećine svetske populacije. U samo poslednja dva veka obrađivanje zemlje povećano je čak četiri puta. Efikasna upotreba obrađenog zemljišta od suštinskog je značaja za postizanje ključnih ciljeva u poljoprivredi – a to je uzgoj zdravih biljaka i dobijanje kvalitetnog prinosa. Uz konstantni razvitak poljoprivredne industrije, današnji poljoprivrednici imaju mogućnosti da koriste najnovije tehnologije kako bi mogli da proizvedu kvalitetnije i bolje useve.

Jedna od tih tehnologija jeste i upotreba mernih aparata, odnosno instrumenata u agrikulturi. Merenje i merni uređaji imaju ogroman značaj u poljoprivredi. Oni pomažu u poboljšanju vitalnosti biljaka i prinosa, pomažu u očuvanju dragocenih resursa za proizvodnju hrane. S druge strane, ovi instrumenti pomažu i u efikasnijem korišćenju zemljišta i smanjenju zagađenja životne sredine.

Stoga vam u ovom blogu predstavljamo neke od najvažnijih, najkorišćenijih i najmodernijih mernih uređaja u agrikulturi.

Merni instrumenti u poljoprivredi – Laserski daljinomeri

Merni instrumenti u poljoprivredi pružaju relevantne i neposredne podatke za tačno određenu poljoprivrednu tehniku i operaciju. Najjednostavnije govoreći, ovi uređaji pomažu u predviđanju i upravljanju određenih poljoprivrednih radnji, kao i u preduzimanju korektivnih mera u agrikulturi. U tom smislu, jedan od najboljih mernih uređaja u poljoprivredi svakako je laserski daljinomer.

Ovaj merni instrument, kao što mu i sam naziv govori, šalje impuls laserske svetlosti do tačno određenog cilja. Laserski daljinomer deluje tako što meri vreme koije je potrebno da se ovaj laserski impuls odbije od tog cilja i vrati pošiljaocu. Unutar brojila, kalkulator vrlo brzo i jednostano izračunava udaljenost do cilja. Ovaj fenomen poznat je i kao “vreme leta” ili puls merenja. Laserski daljinomer ima sve što vam je potrebno za tačno merenje: preciznost, sigurnost, svestranost, mobilnost, praktičnost i funkcionalnost.

merni instrumenti u poljoprivredi Bošnjaković Agrar 2

Laseri, kao takvi, izuzetno su pogodni za merenje u agrikultuiri, jer oni predstavljaju intenzivne zrake svetlosti. Odnosno, oni mogu da pređu veoma velike udaljenosti, bez gubitka svog intenziteta i disperzije svetlosti (poput, bele svetlosti). Ovo je upravo najvažnija karakteristika laserskih daljinomera. jer upravo to omogućava precizan proračun udaljenosti do objekta.

Šta su detektori metala i libele?

Merni instrumenti u poljoprivredi imaju, zaista, široku namenu. U poljoprivredi, ali i u drugim privrednim granama, često se kao merni instrumenti koriste i detektori metala. Ovi uređaji, kako im sam naziv kaže, jesu elektronske naprave koje služe za otkrivanje prisustva metala. Oni su korisni za pronalažanje metalnih predmeta unutar drugih predmeta ili unutar zemlje. Najčešće se sastoje od jedne ručne jedinice sa senzornom sondom koja se može postavljati iznad zemllje ili drugih objekata.

Ukoliko se senzor nalazi u blizini komada metala, onda će doći do promene tona u slušalicama ili do promene položaja igle koja se kreće po indikatoru. Detektori metala sami po sebi daju naznaku udaljenosti metala. Što je komad metala bliži, to je ton u slušalicama ili kretanje igle više/veće.

Tradicionalni, ali opšteprihvaćeni instrument merenja u poljoprivredi (i šire), svakako je libela ili vaser vaga. Ovaj uređaj je dizajniran tako da prikaže da je određena površina ravna (horizontalna ili vertikalna). Postoje različite vrste libela u zavisnosti od njene veličine, dizajna, namene i oblasti upotrebe. Najvažnija karakteristika svake libele jeste staklena ili plastična bočica. Ova bočica sadrži obojenu tečnost i mehur vazduha koji se kreće horizontalno ili vertikalno, u zavisnosti od položaja libele.

Laserski nivelatori kao vrhunski merni instrumenti u poljoprivredi

Neravnomerna površina zemljišta može imati veliki uticaj na klijanje, sastav i prinos useva zbog nehomogene distribucije vode i vlage tla. Upravo zato je izravnavanje zemljišta, kao i korišćenje uređaja za nivelisanje okosnica dobrih agronomskih i zemljišnih mera. S tim u vezi, u savremenoj poljoprivredi često se koriste laserski nivelatori. Lasersko nivelisanje zemljišta predstavlja jednostavnu operaciju pripreme zemlje pre setve.

merni instrumenti u poljoprivredi Bošnjaković Agrar 3

Na ovaj način može doći do povećanja prinosa, uštede vode, kao i smanjenja emitovanja štetnih gasova i efekta staklene bašte. Da bi se nivelisanje zemljišta izvršilo i da bi se postigla navedena dejstva, neophodno je koristiti laserski nivelator. Sistem laserskog nivelatora sastoji se iz lasersko-odašiljačke jedinice koja emituje infracrveni snop svetlosti u savršeno ravnoj liniji. Drugi deo ovog sistema jeste prijemnik koji detektuje ovaj snop svetlosti i pretvara ga u električni signal. Ovim električnim signalom upravlja kontrolna kutija koja aktivira elektro-hidraulični ventil.

Laserski nivelatori pružaju brojne prednosti. Među njima su, između ostalog, smanjenje vremena i vode za navodnjavanje, ravnomerna distribucija vode, ujednačena vlažnost za useve, smanjenje korova, bolji usevi, veća produktivnost i troškovna ušteda.

Gde pronaći najkvalitetnije merne uređaje za agrikulturu?

Treba reći da su stativi i nosači obligatoran deo navedenih mernih uređaja. Dakle, merni instrumenti u poljoprivredi su jedan od najbitnijih oslonaca svakom savremenom poljoprivredniku. Merenja u poljoprivredi omogućuju da poljoprivrednici preduzmu dobre agronomske radnje, donesu dobre odluke, optimizuju zemljište i da izvrše efikasnije mere u mnogim poljoprivrednim aspektima. Ti aspekti podrazumevaju primenu đubriva, pesticida, pravovremene mere zaštite voćaka od mraza, žetvu i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju zdravih useva.

Ukoliko želite da nabavite najpouzdanije merne uređaje za poljoprivredu, onda je Bošnjaković Agrar jedino pravo mesto za vas. Pored mernih instrumenata napravljenim po poslednjim standardima, u našoj zanatsko-trgovinskoj radnji možete pronaći i najveći izbor alata i mašina za agrikulturuIzmeđu ostalog, nudimo vam najkvalitetnije bušilice, testere i cirkulare, cepače drva, seckalice i drobilice, ali i najbolju zaštitnu radnu opremu.

Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i pronađite svu neophodnu opremu za poljoprivredu prema vašem stilu i ukusu.