Seckalice i drobilice za grane predstavljaju izuzetno korisne uređaje za usitnjavanje i drobljenje grana, lišća, žbunja i drugog sitnog biomaterijala.

Zima je i zvanično kalendarski stigla. Međutim, bez obzira na ovo godišnje doba, posledice jeseni, u vidu opalog lišća, osušenih grana, grančica i drugih “otpadaka” mogu se naći skoro u svakom dvorištu. Njihovo uklanjanje bez sumnje predstavlja mukotrpan posao koji oduzima dosta vremena. Prema tome, svakako najteža prepreka sa kojom se suočava svako ko ima dvorište jeste skupljanje granja, lišća i ostale biomase. U tom smislu, jedan od najboljih alata za besprekorno čišćenje dvorišta i uštedu u vremenu i novcu jesu usisivači i duvači lišća.

Međutim, pored ovih uređaja, seckalice i drobilice za grane predstavljaju idealan dodatak vašoj kolekciji mašina i alata koji služe za održavanje dvorišta. To je zbog toga što vam ovi ekonomični i jednostavni uređaji pružaju pregršt pogodnosti.

Seckalice i drobilice – Kako funkcionišu i koje su njihove prednosti?

Seckalice i drobilice su, kao što smo već napomenuli, mašine putem kojih se usitnjavaju, seckaju, drobe i odlažu određeni bio-organski materijali. Upravo se lišće, sitne grane, ostaci od žbunja i slično mogu, putem seckalica i drobilica, pretvoriti u upotrebljiv materijal koji možete iskoristiti za zaštitu baštenskog prostora. Generalno govoreći, ovi uređaji se sastoje od četiri glavna dela: motor, pogonski remen, rotor i žleb. Motor, koji može raditi na benzin ili struju, pokreće radilicu koja, dalje, pokreće pogonski remen.

seckalice i drobilice Bošnjaković Agrar 2

Kada pogonski remen počne da se okreće, ujedno i rotor, sa sečivima i noževima, počinje da radi. Ovaj mehanički sistem seckalica i drobilica omogućava seckanje, usitnjavanje i drobljenje biomase, kao i njegovo kasnije odlaganje. Veoma je bitno istaći da ovi uređaji, nakon usitnjavanja, smanjuju zapreminu biomase za 60 do 80 odsto, što znači da ćete automatski koristiti manje kesa za smeće.

Takođe, njihova najznačajnija prednost ogleda se u tome što su lagani i  veoma jednostavni i laki za upotrebu. Dalje, korišćenjem seckalica i drobilica eliminišete potrebu za spaljivanjem ovog materijala, što znači da su u pitanju environment-friendly uređaji. Njihovom upotrebom možete dobiti malč, koji je izuzetno plodotvoran i koristan za zemljište. Druga masa koju možete dobiti usitnjavanjem ove biomase jesu piljevina, kao i kompost.

Vrste seckalica i drobilica

Postoje dva osnovna tipa seckalica i drobilica, u zavisnosti od pogona kojim se pokreće motor. U tom smislu, seckalice i drobilice delimo na električne i benzinske.

Električne seckalice i drobilice. Ova vrsta seckalica i drobilica pokreće se, kako im naziv kaže, na električni pogon. U odnosu na benzinski tip seckalica i drobilica, ova kategorija mašina za agrikulturu pravi manju buku. Konstantno snabdevanje električnom energijom i ekonomičnija priroda elektromotora omogućava ekološki pristup usitnjavanja biomase.

Benzinske seckalice i drobilice. Ovaj tip seckalica i drobilica je veoma snažan, ali i veći u odnosnu na električnu vrstu seckalica i drobilica. Međutim, zahvaljujući njihovoj mobilnosti, možete ih premestiti gde god poželite. Jačina ovih seckalica i drobilica vam omogućava da usitnite čak i, relativno posmatrano, veće grane od drveta (prečnika od 3 do 18 centimetara). Zbog svoje snage i pokretljivosti, pogodni su za teške i zahtevne poslove.

Na koji način održavati seckalice i drobilice?

Kao i bilo koji drugi uređaj, od vitalne važnosti jeste redovno i periodično održavanje seckalica i drobilica, kako bi ove mašine pravilno funkcionisale. Potrebno je malo više pažnje posvetiti benzinskoj vrsti seckalica i drobilica u odnosni na električne. Međutim, obe kategorije ovih alata imaju svoje posebne “potrebe i zahteve” u smislu održavanja, o kojima treba naročito povesti računa. Zato vam pružamo nekoliko saveta kako održavati seckalice i drobilice.

seckalice i drobilice Bošnjaković Agrar 3

  • Redovno i obavezno menjajte ulje. S tim u vezi, pre nego što počnete da koristite ove uređaje, uvek prvo pročitajte uputstvo i priručnik za upotrebu.
  • Svećice zahtevaju redovno čišćenje i zamenu. One su, inače, veoma jeftine i vrlo lako se menjaju. Svećice uvek držite u rezervi. Ukoliko imate problem sa pokretanjem motora na seckalicama i drobilicama, znajte da je to najčešće posledica neispravnih svećica.
  • Očistite filter za vazduh nakon svake upotrebe i održavajte ga urednim i čistim. Naime, zbog intenzivnog rada motora seckalica i drobilica, ovi filteri se mogu lako zapušiti. Takođe, sitna prašina i čestice drveta mogu blokirati dotok vazduha do motora, zbog čega je čišćenje ovih filtera veoma bitno.
  • Izoštrite sečiva seckalica i drobilica nakon 10 do 12 sati njihove upotrebe.
  • Redovno proveravajte ispravnost kablova za napajanje.

Koji su najbolji tipovi seckalica i drobilica?

Pre svega, treba istaći da postoje mašine koje su posebno dizajnirane za seckanje. U tom smislu imamo specijalne seckalice za grane, pri čemu se naročito izdvaja Villager motorna seckalica. S druge strane, u prodaji se, zbog svoje izuzetno velikog potencijala, koriste i posebne drobilice za grane. Tu, kao primer, možemo navesti, električnu Villager drobilicu. Međutim, ekonomičnije i praktičnije rešenje jeste nabavka uređaja koji istovremenno kombinuje seckanje i drobljenje. U pitanju su svojevrsne seckalice-drobilice za granu. Među njima se naročito izdvajaju BOSCH seckalice-drobilice.

Ukoliko želite da nabavite najkvalitetnije seckalice i drobilice za grane, onda je Bošnjaković Agrar pravo mesto za vas. Pored ovih uređaja, u našoj trgovinsko-zanatskoj radnji možete pronaći najveći izbor alata i mašina za agrikulturu i obradu zemljišta, i to po najpovoljnijm cenama. Pored toga, nudimo vam i vrhunsku zaštitnu radnu opremu za poljoprivredne radove, kao i za ostale radove u agrikulturi. S obzirom na to da je zima u toku i da nam se približavaju snežne padavine, kod nas možete pronaći i najpouzdanije čistače snega.

Svim našim kupcima nudimo i dodatnu povoljnost u vidu davanja stručnih i proverenih saveta u vezi sa usevima, zemljištem i poljoprivrednim kulturama. Budite slobodni da nas posetite ili nas kontaktirajte odmah i pronađite opremu za poljoprivredu po poslednjim standardima.