Najkvalitetnije testere i cirkulari će vam u značajnoj meri olakašti i pojednostaviti posao oko sečenja drva, stabala, debljih grana ili drugih materijala od drveta.

Testere imaju nezamenljivu ulogu u svakom domaćinstvu. Gotovo da ne postoji domaćinstvo u kome se ne nalazi neka vrsta testere ili cirkulara. Njihova namena je višestruka, odnosno testere se mogu koristi za sečenje najraznovrsnijih materijala. Govorimo, naravno, pre svega o drvetu. Ali, ova vrsta alata se takođe može koristiti za testerisanje metala, plastike, stakla, kamena i slično. Takođe, postoji i različita kategorizacija testera i cirkulara, u zavisnosti od njihove veličine, svrhe, načina napajanja (pogona), kao i načinu na koji se sečenje, odnosno testerisanje vrši.

Međutim, u agrikulturi testere i cirkulari predstavljaju najneophodnije i skoro najrelevantnije alate za seču drva, stabala, dasaka ili bilo kog drugog komada od drveta. Rad u bašti ili oko voćnjaka i povrtnjaka ne može se zamisliti bez testera. Naročito kada je u pitanju jesenje orezivanje biljaka. Da bi vam testerisanje prošlo bez ikakvih problema, potrebno je imati samo proverene i vrhunske testere. S obzirom na to da su u pitanju opasni uređaji, uvek pri njihovom rukovanju neophodno je nositi zaštitnu radnu opremu.

Testere i cirkulari – Motorne i akumulatorske testere

Kada se sama reč “testera” spomene, uglavnom se misli na klasičnu i moćnu motornu testeru. U pitanju je mehanička i prenosiva testera koja drvo seče putem zubaca koji su pričvršćeni na rotirajući lanac, koji ide duž vodeće šipke. Ovom vrstom testere se na veoma delotvoran način vrši sečenje, orezivanje, urezivanje, kao i obrezivanje drveća. Međutim, iako ona omogućava brojne prednosti, motorna testera jeste jedna od najopasnijih alata u domaćinstvu. Zato se njome mora rukovati izuzetno pažljivo uz rigorozno poštovanje određenih pravila.

testere i cirkulari Bošnjaković Agrar 3

Pod tim pravilima prvenstveno mislimo na to da morate biti stabilni tokom sečenja, biti na čvrstoj površini, kao i da motornu testeru uvek treba držati ispod visine ramena. Nosite testeru sa sobom veoma pažljivo, obratite pažnju na okolinu i, s vremena na vreme, prekinite rad motorne testere i proverite lanac.

Pored motornih, postoje i akumulatorske testere koje su sve traženije u agrikulturi. To je pre svega zbog toga što ove testere, u poređenju sa motornim testerama, imaju mnogo manje kontrola. One ne koriste gas, nemaju starter, niti ventil za dekompresiju. Praktične su, mobilne, njihov rad je tih, a i ekološki su prihvatljivija opcija u odnosu na motorne testere.

Koje su prednosti električnih testera?

Kada su u pitanju testere i cirkulari, jedna od najpopularnijih vrsta testera danas svakako su električne testere.

Ova vrsta testere ima neslućeno mnogo prednosti u odnosu na tradicionalne i gorepomenute motorne testere  Da ne govorimo u benefitima u odnosu na ručne testere. Akumulatorske testere spadaju u podvrstu električnih testera, budući da je za punjenje akumulatora neophodna struja. Međutim, ovde konkretno govorimo o testerama koje su putem kabla direktno priključene na električnu energiju. Evo zbog čega električne testere nikada nisu loš izbor:

  • Lako se pokreću. Dovoljno je priključiti testeru na izvor napajanja, pritisnuti taster, odnosno dugme za uključivanje i testera će početi sa radom.
  • Finansijski isplativije rešenje. Uštedećete dosta novca, s obzirom na to da kod ovih testera ne postoji potreba za gorivom (kao kod motornih), a i potrebno je minimalno održavanje.
  • Lagane su i kompaktne. Prilično su lake za nošenje, ali i korišćenje.
  • Proizvode manje buke. Ne prave veliku buku, što omogućava miran i nesmetan rad.
  • Sigurnije su za upotrebu. Bezbednost korišćenja ovih testera je na maksimalnom nivou.
  • Ne zagađuju životnu sredinu. U potpunosti environment-friendly opcija.

Testere i cirkulari – Kružne testere

Pored klasičnih testera, postoje i tzv. cirkulari, odnosno kružne testere. Kao što joj sam naziv govori, ova testera koristi kružni disk sa zupcima ili sečivima ili abrazivni disk za sečenje najrazličitijih materijala. One su izmišljenje krajem 18. veka i dosta su se upotrebljavale u pilanama u SAD-u sve do sredine 19. veka. Pomoću cirkularnih testera najčešće se seku drvo, plastika, metal, ali drugi materijali. Sečiva i zupci cirkulara posebno su dizajnirani, u zavisnosti od površine koja se testeriše.

testere i cirkulari Bošnjaković Agrar 2

Zajedno sa bušilicama, cirkulari predstavljaju najkorišćeniji alat. Cirkulari su lagani, laki za drženje, prenosivi i jednostavno se montiraju na drvo ili mašinu. Kada govorimo sečenju drveta, sečiva cirkulara su specijalno napravljena da prave paralelne ili poprečne rezove. Cirkulari, takođe, spadaju u podvrstu električnih testera, budući da se napajaju električnom energijom. Međutim, cirkulari mogu biti i akumulatorski, a mogu se pokretati i benzinskim ili hidrauličnim motorom. Treba naglasiti da električni cirkulari predstavljaju bolje rešenje, budući da ne zahtevaju gorivo ili motorno ulje, ne prave buku i ne emituju štetne gasove.

Koje su najkvalitetnije testere i cirkulari i gde ih nabaviti?

Kao što možemo da zaključimo, testere i cirkulari omogućavaju značajne prednosti njihovim vlasnicima. Međutim, nisu sve testere podjednakog kvaliteta. Zato je neophodno, pri odabiru odgovarajućih testera, pronaći samo one koje, s jedne strane, pojednostavljaju posao sečenja, a, s druge strane, imaju maksimalni efekat u testerisanju. Tako, na primer, nećete pogrešiti ako odaberete BOSCH akumulatorske testere. Ili, recimo, BOSCH ili Hitachi električne testere i cirkulari spadaju u najtraženije alate za sečenje. Isto tako, Hitachi ili Villager motorne testere ili uvek predstavljaju odličan izbor.

Upravo iz ovih razloga, prodaja testera i cirkulara u Srbiji, ali i širom sveta, iz dana u dan beleži konstantni rast. Ukoliko želite da nabavite originalne, kvalitetne i maksimalno pouzdane testere i cirkulare, onda je Bošnjaković Agrar pravo mesto za vas. Pored testera i cirkulara, u našoj trgovinsko-zanatskoj radnji možete u svakom trenutku pronaći sve najpotrebnije alate i mašine koji su vam neophodni za agrikulturu i poljoprivredu. Seckalice i drobilice, duvači i usisivači lišća, čistači snega, cepači drva, kao i brojni drugi alati i mašine predstavljaju samo deo iz naše bogate ponude proizvoda.

Budite slobodni da nas posetite ili kontaktirate odmah. Bošnjaković Agrar je tu da vam pomogne da pronađete poljoprovredne alate i mašine prema vašem stilu, ukusu i budžetu.