Makaze za živu ogradu ili trimeri za živu ogradu predstavljaju veoma korisne baštenske alate. Njihova svrha jeste šišanje, skraćivanje, održavanje i uređivanje žbunastog bilja.

Iako ne baš zabavan, orezivanje grmlja i drugih žbunastih biljaka predstavlja jedan od neophodnih baštenskih zadataka, naročito tokom proleća i leta. Gotovo da ne postoji baštovan koji se nije susreo sa ovim izazovom. Istina je da većina vrtlara u ove svrhe koristi ručne makaze za potkraćivanje žive ograde. Međutim, ovaj tip baštenskog alata više ne predstavlja dovoljno rešenje, imajući u vidu da ovaj način šišanja žive ograde oduzima dosta vremena, ali i energije. Upravo iz ovih razloga treba koristiti odgovarajuće trimere za živu ogradu koji ispunjavaju uslove brzine, efikasnosti i ekonomičnosti.

Stoga se sve veći broj baštovana, ali i vlasnika drugih imanja sa žbunastim biljkama, okreće ka savremenim timerima za živu ogradu. U pitanju su vrtlarski alati ili mašine koje služe za orezivanje grmlja i žive ograde na najjednostavniji način. Postoje različite vrste i tipovi makaza za živu ogradu, u zavisnosti od njihove veličine, dizajna, kao i pogonskog sistema. Svi trimeri za žbunasto bilje mogu se podeliti na motorne, akumulatorske i električne trimere.

Međutim, o kojoj god vrsti makaza za grmlje da se radi, trimeri za živu ogradu uvek predstavljaju odlično rešenje. Evo i zbog čega

Električni trimeri za živu ogradu – Na šta obratiti pažnju prilikom njihove kupovine?

Pre svega, treba reći da električni trimeri u jednom širem smislu obuhvataju dve kategorije trimera. To su električni trimeri sa kablom i akumulatorski trimeri. U ovom delu teksta fokusiraćemo se na makazama za živu ogradu sa produžetkom u vidu električnog kabla.

trimeri za živu ogradu Bošnjaković Agrar 2

Ova vrsta trimera za živu ogradu je izuzetno tražena među većinom baštovana. To je zbog toga što električni trimeri imaju manje fizičkih komponenti u odnosu na motorne i akumulatorske trimere, što ih čini lakšim i jednostavnijim za upotrebu. Njihova velika pogodnost sastoji se i u tome što ne koriste ulje ili gorivo pri radu, što ih čini čistijom i ekološki prihvatljivijom opcijom. Takođe, električni trimeri sa kablom zahtevaju minimum održavanja. Dovoljno je da kabl priključite u u utičnicu i trimer je spreman za rad.

Međutim, nisu svi električni trimeri za živu ogradu isti. Postoje određene funkcije ovih trimera na koje treba obratiti pažnju prilikom nabavke ove vrste trimera. Pre svega, vodite računa o dužini šipke za sečenje žive ograde. Duža šipka, odnosno sečivo omogućava vam da brže radite sa ovim trimerom, naročito u slučaju postojanja veće žive ograde. Ali, veće sečivo podrazumeva i složenije rukovanje ovom mašinom. Obratite pažnju i na veličinu i dužinu produžnih kablova. Najbolje bi bilo da ručka za trimer bude podesiva, jer to omogućava brže, lakše i preciznije orezivanje.

Akumulatorske makaze za živu ogradu – Koje su njihove prednosti?

Nema sumnje da akumulatorski trimeri za živu ogradu predstavljaju najbolju investiciju ako želite redovno uređenu i zdravu živu ogradu. Ovi trimeri su, ujedno, i ekološki i ekonomski prihvatljiv način za brigu o žbunastim biljkama u bašti. Nikako neće pogrešiti ako se odlučite za akumulatorske makaze za živu ogradu, budući da ovaj tip trimera poseduje mnoštvo prednosti za udoban i bezbedan rad u bašti.

  1. Sloboda kretanja. Ovo je najznačanija prednost akumulatorskih trimera, zato što kod njih, za razliku od gorenavedenih trimera, ne postoji kabl. Sa akumulatorskim trmeriom se možete slobodno kretati širom cele bašte. Ovi trimeri su idealni za veće vrtove i one baštovane koji vole da oblikuju žive ograde u najraznovrsnijim oblicima.
  2. Laki i jednostavni za upotrebu. Akumulatorski trimeri su prigodni za upotrebu u dužem vremenskom periodu, budući da je njihova težina relativno mala. Takođe, akumulatorski trimeri su veoma fleksibilni u radu, što šišanje žbunastog bilja čini nenapornim, laganim, brzim i efikasnim poslom.
  3. Tih rad. Velika prednost akumulatorskih trimera sastoji se u tome što ne proizvode buku pri radu. Štaviše, korišćenje ovih trimera eliminiše potrebu za nošenjem štitnika za uši, što vama omogućava da radite u prijatnijem okruženju, bez uznemiravanja komšija.
  4. Dug životni vek. Baterije kod akumulatorskog trimera se uvek mogu zameniti i dopuniti. Naime ovaj tip trimera koristi baterije koje se, kada se akumulatorske makaze za živu ogradu ne upotrebljavaju, mogu dopunjavati. Dakle, kada vam ponestane baterija za rad, u svakom trenutku možete potrošenu bateriju zameniti sa onom koja je u potpunosti napunjena.
  5. Upotreba na relativno nepristupačnim delovima. Budući da nema kabla i ograničenja, akumulatorski trimer može skratiti i iseći teško pristupačne delove žive ograde, što će nju (živicu) učiniti uređenijom i estetski privlačnijom.

Trimeri za živu ogradu – Kako ih treba koristiti?

Trimeri za živu ogradu, generalno posmatrano, nisu komplikovani i teški baštenski alati za upotrebu. Međutim, i pored toga, postoje određene smernice kojih treba da se pridržavate pri korišćenju ovih trimera.

Prvo i osnovno pravilo – koliko god udobni, sigurni i bezbedni za rad bili, pri korišćenju trimera za živu ogradu uvek treba nositi adekvatnu zaštitnu radnu opremu. Dalje, obratite pažnju na oblik žive ograde pre nego što započnete sa orezivanjem. To će vam pomoći da utvrdite u kom pravcu treba da sečete živu ogradu. Postavite odgovarajuće najlon kese na zemlju koje će vam pomoći da lakše pokupite ostatke od orezanog žbunastog bilja.

trimeri za živu ogradu Bošnjaković Agrar 3

Veoma je bitno da trimer dobro podmažete pre upotrebe i to obe strane sečiva. Sečivo trimera uvek treba da bude u položaju što daljem od vašeg tela, bez obzira da li je ova mašina uključena ili isključena. Nikada i ni pod kojim uslovima ne postavljajte sečivo trimera ispred vas ili druge osobe. Drugim rečima, uvek budite direktno iza sečiva trimera, jer je to najsigurniji položaj za orezivanje. U toku rada trimera, koristite lagane i neprekidne pokrete oko žive ograde. Ne pokušavajte trimer da gurate kroz grmlje, jer to može štetiti i vama, ali i vašem trimeru. Orezivanje započnite sa donje strane žive ograde i polako se krećite ka gore.

Ipak, pravite periodične pauze tokom šišanja žive ograde, jer ćete time sprečiti pregrevanje trimera.

Bošnjaković Agrar – Nabavite najbolje alate i mašine za agrikulturu

Kao što možemo da vidimo, makaze ili trimeri za živu ogradu jesu kompaktne i izuzetno svrsishodne baštenske mašine koje na najdelotovorniji način šišaju grmlje i žbunasto bilje. Ukoliko želite da kupite proverene i najkvalitetnije makaze za živu ogradu koji će vam rad u bašti učiniti laganim poslom u kome ćete uživati, onda je prodavnica Bošnjaković Agrar savršeno rešenje za vas.

Pored makaza za živu ogradu i travu, u našoj trgovinsko-zanatskoj radnji možete naći najpouzdanije alate i mašine za agrikulturu i baštenske radove od svetski priznatih proizvođača. Između ostalog, nudimo vam jedinstvene cepače drva, čistače snega, usisivače i duvače lišća, seckalice i drobilice, testere i cirkulare, ali i vrhunske kosilice, bušilice i merne istrumente za poljoprivredu.

Posetite nas ili kontaktirajte sa nama i pronađite najpovoljnije alate i mašine za poljoprivredne radove prema svom ukusu, stilu i budžetu.