Zaštita voćaka od mraza podrazumeva primenu više metoda kako biste u potpunosti sačuvali svoje biljke od hladnoće.

Svi voćarima i poljoprivrednim radnicima je poznata činjenica da ekstremne temperature mogu u potpunosti uništiti useve i plodove. Ovo naročito dolazi u slučaju niskih temperatura u kasnu jesen, kao i tokom zime.  U ovom slučaju ne samo što mraz može uništiti plod, već i otvorene i neotvorene cvetove, jer hladnoća usporava, a potom i stopira sve fiziološke procese u biljci. Mraz u velikoj meri može smanjiti prinos voća i drugih biljaka. Nekada, taj procenat može biti fatalan – i do 100 odsto. S druge strane, stepen oštećenja voćaka i drugih biljaka zavisi od temperature, vremena pojave mraza, vrste biljke, njene etape u razvoju, kao i njenog celokupnog stanja. Zbog toga je veoma bitno da zaštitite svoje voćke na vreme adekvatnim agrotehničkim merama.

Sve te mere mogu se podeliti u dve osnovne grupe: neposredne (aktivne) mere zaštite i posredne (pasivne) mere zaštite. U neposredne mere zaštite voćaka od mraza ulaze dodavanje toplote, mešanje toplog vazduha, kao i konzerviranje (zadržavanje) toplote iz voćaka. U posredne mere spadaju izbor odgovarajućeg mesta za sađenje, krečenje voćaka, povećanje vlažnosti zemljišta i druge agrotehničke mere.

Zaštita voćaka od mraza – Pokrijte biljke i izvršite zamagljivanje i/ili zadimljavanje

Najjednostavniji način za obezbeđivanje veće temperature voćaka tokom mrazeva jeste njihovo pokrivanje. S obzirom na to da zima samo što nije stigla, ova aktivna mera zaštite voćaka od mraza ne samo što je korisna, već i preporučljiva. Pokrivanje biljaka se može izvršiti na više načina, odnosno materijal za pokrivanje može biti raznolik. To, na primer, može biti malč, kao vrsta organske ili neorganske prekrivke. Dalje, zaštita voćaka od mraza pokrivanjem se može obaviti putem različitih drugih materijala kao što su tkanine, stare posteljine, veštački sneg, akrilno platno i slično.

zaštita voćaka od mraza Bošnjaković Agrar 3

Delotvoran način zaštite voćaka od niskih temperatura jeste proizvodnja veštačke magle. Ovako proizvedena magla se relativno dugačak vremenski period može zadržati iznad voćaka, čime se sprečava gubitak toplote biljaka. Još jedan način da uspešno zaštitite biljke od hladnoće jeste i njihovo zadimljavanje. Dim, naime, stvara veštačku “inverziju” vazduha kada je topliji i manje gušći vazduh bliži voćkama. Na taj način, toplota, kojom vočke i ostale biljke prirodno zrače, nema gde da “pobegne”. Da bi se izvršilo zadimljavanje, neophodno je pripremiti i izvršiti spaljivanje tačno određenih materijala kako bi se stvorio dim koji ne isparava brzo.

Treba istaći da je ova metoda zaštite voćaka od mraza efikasna samo kada se biljke nalaze realitvno blizu smrzavanja.

Kakvu zaštitu pruža orošavanje (prskanje) biljaka?

Sistemi za prskanje, odnosno za orošavanje, pružaju ubedljivo najveću i najvišu zaštitu voćkama od mraza. Naime, kada se biljke orošavaju, dolazi do povećanja vlažnosti vazduha, dok voda, sa svoje strane, dovodi i dodatnu količinu toplote voćkama. Pored toga, ovom agrotehničkom merom se obezbeđuje i mešanje hladnih i toplijih slojeva vazduha, usled čega dolazi do povećanje provodljivosti toplote na zemljištu. Treba istaći da orošavanjem ne dolazi do zagrevanja samog vazduha, već se ovom agrotehničkom merom vrši konzerviranje toplote biljaka.

Ključ orošavanja jeste stvaranje bistre ledene skramice na biljci. Naime, čist led na površini voćke znači da je došlo do endotermne reakcije, što znači da je njena toplota praktično “zarobljena” u njoj. Drugim rečima, led deluje kao izolacioni materijal, čime se održava adekvatna temperatura zaštićenih delova voćaka. Štaviše, ovaj led osigurava da temperatura u biljci ne padne ispod nivoa smrzavanja, odnosno ispod 0 stepeni. Prskanje se treba obaviti kada nivo temperature vazduha padne oko 0 stepeni Celzijusovih, jer je to garant stvaranja ledene skramice.

Ono (orošavanje) vrši se laganim tempom, polako i mora se nastaviti sve vreme dok traje mraz. Ukoliko ledena skramica izgubi svoju bistrinu, to znači da voćka gubi toplotu, što može prouzrokovati njeno oštećenje.

Zaštita voćaka od mraza – Posredne mere

Pored navedenih neposrednih mera, na osnovu kojih se omogućava zaštita voćaka od mraza, postoje i posredne, odnosno indirektne agrotehničke mere. Posredne mere zaštite od mraza i niskih temperatura svakako mogu umanjiti rizik, odnosno mogućnost smrzavanja biljaka. Na taj način posredne mere omogućavaju da voćke budu manje podložnije oštećenjima usled hladnoće. Ove mere podrazumevaju širok spektar radnji i aktivnosti, a jedna od najpopularnijih je svakako izbor mesta za sađenje.

zaštita voćaka od mraza Bošnjaković Agrar 2

Naime, stručnjaci ističu da se zaštita voćaka od mraza efikasno može izvršiti čak i pre njihove sadnje. Drugim rečima, izbor lokacije za sađenje predstavlja najefikasniju pasivnu strategiju izbegavanja rizika od smrzavanja. To, konkretno znači, da voćke ne treba saditi na mestima gde je intenzivnije kretanje i zadržavanje hladnijeg vazduha, poput kotlina i dolina.

U druge posredne mere zaštite voćaka od hladnoće ulaze i odabir odgovarajuće sorte za sađenje, krečenje, ograđivanje zemljišta, kao i povećanje njegove vlažnosti natopljavanjem. Što je zemljište vlažnije, to je verovatnoća od smrzavanja manja, jer vlažno zemljište bolje akumulira toplotu u odnosu na suvo.

Bošnjaković Agrar – Svi alati i mašine za zaštitu voćaka na jednom mestu

Kao što možemo da zaključimo, zaštita voćaka od mraza predstavlja kompleksan proces za koji se dobro treba pripremiti. Jedan od načina adekvatne pripreme podrazumeva i nabavku alata i mašina za zaštitu voćaka i drugih biljaka. Ukoliko želite da primena svih ovih agrotehničkih mera protekne na najbolji mogući način, onda je Bošnjaković Agrar pravo mesto za vas. Prskanje i, ujedno, zaštitu voćaka možete obaviti najkvalitetnijim prskalicama koje mi imamo na raspolaganju.

S obzirom na to da orezivanje, odnosno rezidba biljaka ulazi u deo zimskog tretiranja voćki, kod nas možete naći najveći izbor trimera i makaza. Zima je samo na korak od nas, zbog čega bi na vreme trebalo da nabavite i adekvatne čistače snega. Za sve naše kupce, kao povoljnost, vršimo analizu i dajemo ekspertske savete u vezi sa zemljištem i poljoprivrednim kulturama. Posetite nas iili nas kontaktirajte odmah, i uverite se u kvalitet i profesionalizam iz prve ruke!